Historie

Van historisch schoolgebouw tot duurzame stadsvilla's

GA 004512 6486

Wonen op deze plek, is wonen op een historische locatie. In 1904 verrijst hier de Koningin Wilhelminaschool, een christelijke school voor L. & M.U.L.O. Een ruime eeuw later verliest het gebouw zijn functie als school. Vanaf 2017 worden de eerste plannen gemaakt om het voormalige schoolgebouw een woonfunctie te geven.

GA 040975 blad 238 nr. 28 neg.nr. 19 Chr. MAVO Kerklaan 21
Ga013568A bew

Koningin Wilhelmina Mulo

Het monumentale pand van de voormalige Koningin Wilhelmina Mulo ligt aan het Oranjepark. Het werd in 1904 in gebruik genomen als Christelijke School voor L. & M.U.L.O. Sinds 2000 draagt het gebouw het predicaat rijksmonument. Naast de voormalige school bevindt zich het eveneens monumentale pand van de Sociëteit, de oudste vereniging van Apeldoorn.

Voor het ontwerp van de school annex directeurswoning tekende de Apeldoornse architect J.A. Wijn. De school is gebouwd in de zogeheten overgangsstijl met versieringen in de stijl van de sobere art nouveau, maar ook de neorenaissance. In het oog springen de rijkversierde voorgevel en het prachtige gebrandschilderde glas-in-loodvenster, afkomstig van het destijds befaamde glasschildersatelier Pronk en Van Bommel in Haarlem. Bij de transformatie tot stadsvilla’s blijft het authentieke uiterlijk van de school behouden.

GA 004529 10284

Lange & rijke historie

1904

De Koningin Wilhelminaschool, een christelijke school voor L. & M.U.L.O., wordt gebouwd naar een ontwerp van architect J.A. Wijn.

1931

De oude gymnastiekzaal en kleedkamers aan de linkerkant worden afgebroken en vervangen door een nieuwe, grotere zaal met nieuwe kleedkamers.

1933

De lokalenvleugel aan de rechterachterkant wordt verlengd.

1940

De eerder geplaatste trap wordt verwijderd en er worden twee bouwdelen aan de achterzijde van het gebouw toegevoegd. Daarnaast wordt de fietsenberging op het achterterrein flink vergroot.

1952

Er wordt een gebrandschilderd raam boven de hoofdentree geplaatst, dat is ontworpen door Pronk en Van Bommel van het gelijknamige atelier te Haarlem. Het raam toont onder meer een zaaier tussen de jaartallen 1902 en 1952.

2016

Het gebouw, waar op het laatst leerlingen van Saxion les volgen, verliest zijn functie als schoolgebouw.

2017

De eerste plannen worden ontwikkeld om het voormalige schoolgebouw een woonfunctie te geven, als onderdeel van het herontwikkelingsproject op deze locatie Meesters van Apeldoorn.

2023

Van Wijnen Projectontwikkeling Oost wordt eigenaar van het schoolgebouw.